KB lezing -fellow Els Stronks

Lezing KB-fellow Els Stronks

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de lezing van historisch letterkundige prof. dr. Els Stronks op woensdagavond 14 januari 2015, ter afsluiting van haar fellowship bij de KB (Koninklijke Bibliotheek) en het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study).

Els Stronks (1965) is als hoogleraar vroegmoderne Nederlandse letterkunde verbonden aan de Universiteit Utrecht. Begin september is zij begonnen met haar onderzoek als KB-fellow in de Digital Humanities. Tijdens haar fellowship onderzocht Stronks de manier waarop in de vroegmoderne Nederlanden over de jeugd werd gedacht. In die periode werden er voor het eerst op grote schaal teksten geschreven – vooral liedteksten – die speciaal voor jongeren bedoeld waren. Verschillen die teksten nu significant van teksten voor volwassenen, en welke denkbeelden over typisch jongerengedrag werden via die teksten verspreid in de Nederlandse samenleving? Aan de hand van (gedigitaliseerde) teksten uit de periode 1500-1800 heeft Els Stronks de afgelopen maanden geprobeerd op die vragen een antwoord te vinden.

Bent u benieuwd naar de uitkomsten van haar onderzoek? Zij vertelt u er graag over op 14 januari in haar lezing onder de titel:
Jeugdige overmoed. Digitaal duiden van denkbeelden over jongeren.

Vanaf 19.30 uur bent u welkom voor de ontvangst met koffie en thee in de foyer van de Koninklijke Bibliotheek. De lezing begint om 20.00 in de Aula. Rond 21.00 uur start de afsluitende borrel.