knaw/meertens

KNAW-lezing ‘Copyrighting Tradition’

Creativity, Authorship and Expressions of Traditional Culture

Auteursrecht en volkscultuur, hoe zit dat eigenlijk? Hoe kan een traditioneel slaapliedje opeens auteursrechtelijk beschermd zijn? Van wie is Assepoester? En wat zouden de gebroeders Grimm daarvan vinden? In deze lezing werpt Valdimar Hafstein, KNAW Visiting Professor bij het Meertens Instituut, vanuit een historisch perspectief enig licht op het ontstaan van dit soort onmogelijke vraagstukken.

Datum & tijd: 28 mei 2015, van 16.00 tot 17.30 uur
Plaats: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Meer informatie: Website KNAW (For English version see Academy website.)

Aanmelden

 

KNAW-lezing Copyrighting Tradition

 

 

 

KNAW Visiting Professor Hafstein gaat in zijn lezing onder meer in op de tweedeling auteurschap en traditie, die bepalend is voor de heersende opvatting van creativiteit. Hoe kunnen we ons los maken van deze opvatting? Welke alternatieven zijn er voor creative agency en auteursrecht?
In het digitale tijdperk is een dergelijke bevrijding en verbeelding hard nodig, aldus Hafstein. Creativiteit zit vast in indelingen uit een ander tijdperk en gaat gebukt onder het gewicht van negentiende-eeuwse romantische idealen van de auteur.

 

Meer informatie en aanmelden

Aanvullende informatie kunt u vinden op de website van de KNAW. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met Jeffrey Muskiet, jeffrey.muskiet@knaw.nl of 020 551 0702.

Toegang is gratis, maar aanmelding is verplicht. U kunt zich voor de lezing aanmelden via het online aanmeldformulier. Na aanmelding rekenen wij op uw komst. U bent van harte welkom.